Ξενοδοχείο ζητάει από εργαζόμενό του να μην αναφέρει σε άλλους εργαζόμενους τι μισθό παίρνει, ειδάλλως θα απολυθεί και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στον εργοδότη το ποσό των 10.000 ευρώ!
Αποκλειστικές πληροφορίες φέρνει στη δημοσιότητα το neakriti.gr μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις “ποινικές ρήτρες” που βάζουν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, και όχι μόνο.
Όπως φαίνεται σε έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα, ξενοδοχείο ζητάει από εργαζόμενό του να μην αναφέρει σε άλλους εργαζόμενους τι μισθό παίρνει, ειδάλλως θα απολυθεί και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στον εργοδότη το ποσό των 10.000 ευρώ. Μάλιστα, η εφημερίδα φέρνει στη δημοσιότητα και άλλες αποκλειστικές πληροφορίες γύρω από τις “ποινικές ρήτρες”.
Ειδικότερα, σε χθεσινό ρεπορτάζ έγινε αναφορά σε μια φαύλη πρακτική που χρησιμοποιούν ξενοδόχοι για να κρατήσουν το ξενοδοχοϋπαλληλικό προσωπικό. Λαμβάνοντας υπόψη πως το εργασιακό προσωπικό των ξενοδοχείων είναι σαφέστατα μειωμένο σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους, πάρα πολλοί ξενοδόχοι χρησιμοποιούν λανθασμένες πρακτικές για να προσελκύσουν προσωπικό ή τέλος πάντων να αναθεωρήσουν ενδεχόμενες σκέψεις για αποχώρηση.
Μία τέτοια πρακτική, όπως δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη 25 Μαΐου, ήταν η χρήση ποινικής ρήτρας. Τι είναι η ποινική ρήτρα; Ποινική ρήτρα μπορεί να βάλει ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια σε έναν εργολάβο ή τέλος πάντων σ’ έναν υπεύθυνο δημοσίου έργου σε περίπτωση που καθυστερήσει να ολοκληρώσει το έργο. Τότε ο εργολάβος, στη βάση νόμιμων εγγράφων, υποχρεούται να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό ως μια μορφή αποζημίωσης για τον χρόνο αναμονής.
Ωστόσο, φαίνεται πως η ποινική ρήτρα είναι το “εργαλείο” των ξενοδόχων σε μια προσπάθεια να παραμείνει το προσωπικό. Το neakriti.gr δίνει αποκαλυπτικά στοιχεία πώς γίνεται μια ποινική ρήτρα, η οποία είναι νομικά ανυπόστατη και ατεκμηρίωτη.
Πιο συγκεκριμένα, η ποινική ρήτρα έχει τη μορφή εγγράφου. Δεν είναι νόμιμο έγγραφο, δηλαδή σε περίπτωση παράβασής της δεν τιμωρείται ο ξενοδοχοϋπάλληλος, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή. Είναι νόμιμο δικαίωμά του να αποχωρήσει όποια στιγμή θέλει.
Το συγκεκριμένο έγγραφο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, συντάσσεται από τον διευθυντή του ξενοδοχείου, τον ξενοδόχο και τον λογιστή. Επομένως, τα τρία αυτά μέρη συναινούν στη συγκρότηση ενός άτυπου και μη νόμιμου εγγράφου. Το συγκεκριμένο έγγραφο πρέπει να το υπογράψουν κάποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε συγκεκριμένους ξενοδοχειακούς ομίλους και συγκροτήματα. Και το έγγραφο, εφόσον υπογραφεί από τον εργαζόμενο, αναφέρει πως πρέπει να καταβάλει ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε περίπτωση που αποχωρήσει.
«Είναι ένα φόβητρο. Είναι ένας εκβιασμός. Σε περίπτωση αποχώρησης του εργαζομένου, πρέπει να καταβάλλει στον εργοδότη 5.000 ευρώ. Είναι εργοδοτική αυθαιρεσία», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Νεκτάριος Μωυσάκης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου.
Τι περιλαμβάνει το έγγραφο
Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι δυο-τρεις σελίδες, όπου αναφέρεται πως ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν τη λήξη της τουριστικής χρονιάς. Μάλιστα, το εν λόγω έγγραφο είναι υπογεγραμμένο από τη διοίκηση της εταιρείας. Παράλληλα, υπάρχουν ξενοδοχειακοί όμιλοι που στο παρόν έγγραφο θέτουν και όρους, όπως το να μη δηλώσει ο εργαζόμενος τον μισθό του σε άλλο εργαζόμενο-μισθωτό. Απαγορεύει δηλαδή το συγκεκριμένο έγγραφο τη συζήτηση γύρω από μισθολογικές απολαβές.
Όπως εξήγησε στο neakriti.gr ο κ. Μωυσάκης, υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ δύο ειδικοτήτων.
«Ενδέχεται δύο α’ μάγειρες σ’ ένα ξενοδοχείο να παίρνουν διαφορετικό μισθό. Έχουν την ίδια ειδικότητα, αλλά οι μισθολογικές απολαβές να είναι διαφορετικές», είπε ο κ. Μωυσάκης.
Έγγραφα- “φωτιά” – Αποζημίωση στον εργοδότη… αν αποχωρήσει νωρίτερα!
Το neakriti.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος έδωσε αποκλειστικά στη δημοσιότητα έγγραφα που θέτουν τις ποινικές ρήτρες στους εργαζομένους. Στο παρόν έγγραφο έπρεπε να βάλει την υπογραφή του ο εργαζόμενος, ενώ το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου εργάζεται ο εν λόγω μισθωτός, είναι ξενοδοχειακός όμιλος.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται: «Κατά η διάρκεια της απασχόλησή σας θα λάβετε γνώση δεδομένων (…), οι μισθολογικές αποδοχές σας (…) δεν πρέπει να γνωστοποιούνται σε οποιοδήποτε πρόσωπο εκτός ξενοδοχείου και σε οποιοδήποτε πρόσωπο εντός ξενοδοχείου, συνάδελφό σας ή μη, και δε χρειάζεται τις περαιτέρω πληροφορίες για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του. Παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων εκ μέρους του μισθωτού παρέχει στην εργοδότρια το δικαίωμα άμεσης λύσης της παρούσης συμβάσεως αζημίως και αξίωσης αποζημίωσής της για κάθε τυχόν ζημία που θα υποστεί».
Το ανυπόστατο έγγραφο είναι αποκαλυπτικό, ενώ υποχρεώνει τον μισθωτό να καταβάλει ποσό ύψους 10.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά αναφέρει: «Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή η εργοδότρια έχει το δικαίωμα να απαιτήσει κατάπτωση ποινικής ρήτρας 10.000 ευρώ, το ύψος της οποίας ρητά συνομολογούν και αποδέχονται σήμερα από κοινού οι στο παρόν συμβαλλόμενοι σαν δίκαιο και εύλογο, αφού πρώτα υπολόγισαν, ώστε να μη χρειάζεται η απόδειξη της (…)».
Μεταξύ άλλων, η ανυπόστατη νομικά σύμβαση ορίζει πως «σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο, αυτός οφείλει να προειδοποιήσει την εταιρεία τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την αποχώρησή του, αλλιώς υποχρεούται σε καταβολή ποινικής ρήτρας, η οποία θεωρείται δίκαιη και εύλογη από τα συμβαλλόμενα μέρη, παραιτουμένου του δικαιώματος να αξιώσει μείωση αυτής, στο ισόποσο τριών (3) μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών του».
Είναι ένα έγγραφο που είναι “γροθιά στο στομάχι” του ξενοδοχοϋπαλλήλου. Ο κ. Κοκολάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, ανέφερε: «Είναι ντροπή που υπάρχουν τέτοια έγγραφα. Είναι ανυπόστατα νομικά και δεν έχουν στέρεη βάση. Εμείς τα καταδικάζουμε και είμαστε σε επαγρύπνηση. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να υπογράφει τέτοια έγγραφα. Είναι αδικαιολόγητα και μας θίγουν ως κλάδο. Όποιοι όμιλοι ή ξενοδόχοι προέβησαν σε τέτοιες πράξεις, θα τιμωρηθούν. Δε θα περάσει έτσι. Καλούμε τους εργαζομένους αφενός να στηρίξουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους, και αφετέρου να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο μας. Δε θα περάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και όσοι επιδιώξουν να ασελγήσουν εις βάρος των εργαζομένων».